КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

        Щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України.

         У цей день в державі вшановують памʼять про понад 110 тисяч кримських татар – корінного населення Кримського півострова і однієї з титульних націй України, які загинули під час й у декілька місяців після депортації кримськотатарського народу 1944 року. Зазначеною постановою події 44-го року визнано геноцидом кримськотатарського народу.

       Депортація кримських татар з півострова під час Другої світової війни почалася 18 травня 1944 року і тривала до початку червня. Підставою для цього стали претензії в нібито "масовій зраді та колабораціонізмі" під час окупації фашистськими військами.

     За офіційними даними радянської влади, були депортовані понад 183 тис. кримських татар, за татарським джерелами – понад 228 тисяч, з яких половина не витримала тяготи депортації.

   У цей день весь світ згадує жахливі події 1944-го року, коли, за вказівкою вождів тоталітарного режиму, примусово депортували у віддалені регіони Радянського Союзу кримських татар, а з ними й представників інших національних меншин. Біль кримськотатарського народу – це наш спільний біль. Біль десятків тисяч кримських татар, які ніколи так і не повернулися до рідного Криму.

РЕКОМЕНДУЄМО ПЕРЕГЛЯНУТИ!

                                    

                                                  https://www.youtube.com/watch?v=xtMlLuWmLPc

 

                                       

                                                    https://kinoukr.com/449-chuzha-molytva.html

 

Ім`я *:
Email *:
Код *: