КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

Екологічний фестиваль 2019

Людина та природа - поняття взаємопов'язані

та взаємозалежні, адже людство

існуватиме доти, доки

існуватиме природне середовище

Важливо вже з дитинства виховувати у дітей відповідні естетичні смаки, щоб вони розуміли і вміли бачити красу довкілля, узнавати рослини, дерева і кущі «в обличчя», були здатними читати «зелену книгу» природи. Необхідно вчити їх розуміти природу так, як ми вчимо їх грамоти, розвивати любов до рідної землі без дрібної корисливості, виховувати вміння духовно збагачуватися від спілкування з лісами і полями, ріками і навіть комахами. Любов до України і її природи - поняття нероздільні, і починається вона з того куточка землі, де людина народилася, живе і працює.

З метою формування в учнівської молоді ціннісного ставлення до природи, розуміння гармонійного співіснування людини і природи, бажання оберігати і примножувати природні багатства рідного краю у закладі освіти проходив щорічний екологічний фестиваль «Природа - наш рідний дім, ми живемо в нім».

18 квітня відбулося урочисте відкриття екофестивалю. На відкриття фестивалю завітали почесні гості: голова Василівської районної державної адміністрації Кошеленко Валерій Олегович, представники Національного природничого парку «Великий Луг»: заступник директора, начальник наукового відділу, Крайник Юлія Миколаївна, начальник відділення «Скельки» НПП, Паланчук Анатолій Андрійович, гідробіолог, Дроздова-Герман Лідія Олександрівна.

З вітальним словом до учасників та гостей екофестивалю звернулася директор закладу освіти, заслужений вчитель України Пилипенко Валентина Дмитрівна, яка зазначила, що Людина є лише часткою природи й Космосу, тому вона повинна не владарювати над природою, а й співпрацювати з нею, бути не «царем природи», а її невіддільною часткою, із законами та силами якої вона повинна рахуватись.

Привітавши учасників фестивалю, гості зазначили, що Людина була і залишається невід'ємною часткою природи, тому її життєдіяльність цілком залежить від благополуччя природного середовища. Гармонійні стосунки людини і природи є запорукою життєздатності і здоров’я людської цивілізації, і кожному із нас необхідно навчитися помічати красу довкілля, жити у злагоді з природою, гармонійно співіснувати з природою та раціонально використовувати її багатства.

Основне завдання екофестивалю полягало в тому, щоб у ньому взяли участь всі учні закладу освіти. Яскраві оголошення, повідомлення про план проведення - оформлено стендом - анонсом екофестивалю, завдання класам – все це привертало увагу дітей задовго до проведення фестивалю і спонукало їх взяти участь у заходах. На кожен день фестивалю були заплановані та проведені конкретні заходи.

Напередодні яскравих та зелених місяців весни, учні закладу освіти взяли участь у чисельних акціях та суспільно - корисній праці по упорядкуванню клумб та створенню нових рабаток «Зелений слід»:

  • «Від насіння до квітки»;
  • «Парад квітів біля закладу освіти»;
  • «Жива зелена хвиля подвір’я»;
  • Всеукраїнської екологічній акції «Зробимо Україну чистою»;
  • учні, за підтримки батьків, взяли участь в акції «Перелітних птахів чекаємо, про будиночок для них дбаємо» - виготовлення кращих годівничок та шпаківень для птахів.

Спрямована на формування ціннісного ставлення до людини і природи, проведена еколого - патріотична акція «Врятуй планету-допоможи іншому» по збору пластикових кришечок - відгук на біль воїнів АТО, які потребують протезування, мобілізувала всіх учнів до щоденних активних дій.

Учні закладу освіти відвідали гімназійний, міський краєзнавчий музеї та Василівський домашній міні-зоопарк «HOME ZOO».

 

В усіх класах пройшли:

Години спілкування :

  • « Збережемо природу для майбутніх поколінь»;
  • «Буду я природі другом»;
  • «Жива природа - жива душа»

Класні години:

  • «На Чорнобиль журавлі летіли…»;
  • «Чорнобиля гіркий полин».

Електронні презентації на теми:

  • «Нехай полин, трава - чорнобиль, не стане більше іменем біди»;
  • «Світ неповторний та чудесний Природа - єдина книга, кожна сторінка якої сповнена глибокого змісту».

Бібліотечний урок

«Відлуння Чорнобиля - біль нашого народу»

(для учнів 5 - 6 класів)

Електронні презентації на теми:

«Чорнобиль - всеукраїнський біль»;

«Природа - єдина книга, кожна сторінка якої сповнена глибокого змісту»

 

Виставки творчих робіт учнів різних класів «Пластиковий креатив» та «Друге життя повсякденних речей» прикрасили заклад освіти, подарували хвилини естетичної насолоди всім, хто завітав на свято. Виставки малюнків «Дивний світ природи», «Світ навколо нас», виявили юних талановитих художників. Працівники бібліотеки запрошували всіх відвідати книжкові виставки – ікебани: «Живе обличчя моєї Землі!», «Світ неповторний та чудесний», «Сторінками Червоної книги України».

У рамках проведення екологічного фестивалю у холі закладу освіти демонструвалася відеопрезентація соціальної реклами Екологічне віче «Збережемо цей світ»:

  • «Екологічна криза та її наслідки»;
  • «Сутінки цивілізації»;
  • «Вплив діяльності людини на природу»;
  • «Стихійні лиха на Землі: випадковість чи наслідки?»;
  • «Ми люди, доки жива природа»;
  • «Я хочу жити в красивому світі»;
  • «Підготовка до конкурсу «Колосок весняний -2019»

Виступи гостей фестивалю, сучасні пісні у виконанні учнів, зворушлива промова «Дівчини - Весни», виступи агітбригади «Феєрія» - учасників спецкурсу 7-х класів з пропагандою екознань «Я хочу жити в красивому світі», агітбригади «Енергія» з пропагандою здорового способу життя «Бути здоровим - престижно!», активна участь молодших школярів у конкурсі малюнків на асфальті:

  • «Дивний світ природи»;
  • «Природа і фантазія»;
  • «Барви рідної землі»;
  • «Світ навколо нас»

все це дає змогу стверджувати, що учні закладу освіти не байдужі до екологічних проблем, мають своє бачення того, як можна стати ближче до природи, сприяти її відновленню.

Протягом фестивалю учні брали участь в різноманітних заходах:

  • брейн - ринг «Земля - середовище існування»;
  • біологічний квест «Цікавинки планети Земля»;
  • екологічна гра – мандрівка «Стежина у світ природи»;
  • заняття з пісочної анімації «Чарівний барвограй»;
  • мейкер - лаб «Велика таємниця води»;
  • DIY технології в географії - заняття спецкурсу «Материками та океанами».

Створювали презентації власних проектів «Творимо майбутнє»:

  • «Веснарій» - дизайн гімназійного подвір’я;
  • виставка флораріумів «Міні - екополіс».

Не менш насиченим був і останній день фестивалю. Родзинкою заходу стало фешн- шоу «Театр екологічної моди» за участю учнів 4-х класів, майбутньої першокласниці які демонстрували колекції екологічного одягу - роботи молодих модельєрів з використанням природних матеріалів або матеріалів вторинного використання, а саме: поліетиленової плівки, паперових серветок, обгорток для квітів та інших матеріалів.

Підсумком фестивалю стало нагородження переможців у різних номінаціях, найактивніших учасників конкурсів, виставок, агітбригад:

  • у конкурсі творчих робіт декоративно-ужиткового мистецтва «Пластиковий креатив» грамотами відзначені учні: Чолак Тимур (2-Б клас), Соляник Артем (5-А клас), Комаров Олексій (8-В клас), Більський Олександр (5-В клас), Хазова Анна (7-В клас);
  • за пропаганду екологічних знань на теми: «Я хочу жити в красивому світі», «Бути здоровим - престижно!», грамотами фестивалю були відзначені учасники агітбригад «Феєрія», «Енергія»;
  • за активну участь у акції «Врятуй планету-допоможи іншому» грамоти отримали Запорощенко Максим (9-В клас) та Леоненко Анна (8-Б клас);
  • за створення та презентацію власних проектів «Творимо майбутнє», а саме флораріумів «Міні - екополіс», нагороджені учні 6-Б класу: Богутський Кирило, Величко Діана, Сиркіна Дар’я, Лимаренко Микита, Немировський Ілля;
  • за створення та презентацію власних проектів «Творимо майбутнє», а саме дизайну гімназійного подвір’я «Веснарій», відзначені учні 9-А класу: Зайцев Валентин, Бороздін Єгор, Чукавін Микита;
  • за створення колективної творчої роботи:

«ZOO-фантазія» учні 6-В класу,

«Наші обіцянки Землі» учні 6-Г класу,

«Квітуча Україна» учні 2-А класу,

«Перлини зоряного неба» в рамках проведення конкурсу «КОЛОСОК» у твоїй школі» учні 2-А класу були відзначені грамотами екологічного фестивалю;

  • за активну участь у фешн-шоу «Театр екологічної моди» нагороджені грамотами учні 4-А класу: Новгородова Варвара, Мельничук Іван, Новицький Віталій, Отечко Маргарита, учні 4-Б класу: Білоусов Рінат, Єрещенко Анна, Шадурський Роман, Щербань Анастасія, Багірян Римма, Сапельник Анастасія, учні 4-В класу: Галай Аліна, Гапон Вікторія, Райна Вікторія, Вовнянка Анастасія, Долгова Вероніка, Калашнікова Ельвіра та майбутня першокласниця Бурдіна Софія.

За підсумками проведення екологічного фестивалю підготовлена інформаційно - ілюстрована презентація газети «Шкільний світ».

Проведені заходи під час екологічного фестивалю «Природа - наш рідний дім, ми живемо в нім» дають змогу учням відчути причетність до екологічних справ глобального масштабу на нашій планеті; вчать рости небайдужими, розумно задовольняти власні потреби, не зашкоджуючи довкіллю, розвивати бажання власноруч допомагати природі, користуватися практичними порадами по її збереженню розуміючи просту істину «Ставлення до природи не вимірюється зразу глобальними масштабами - до лісу, води, землі. В цьому ставленні завжди присутня проміжна ступінь - моє відношення до одного єдиного дерева, до літра чистої води, до жмені родючої землі... Охороняючи щось одне, ми... сприяємо збереженню природи в цілому» (В. Данилов).

Ім`я *:
Email *:
Код *: