КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

Форум батька

 

Традиційно в лютому в нашому закладі освіти проводиться Форум батька. Тема форуму надзвичайно актуальна для сьогодення – «Виховання комунікативної компетентності учнів». Адже коли дитина дорослішає, саме уміння спілкуватись з оточуючими є надзвичайно важливим. Саме уміння володіти словом характеризує людину як особистість із високим рівнем емоційного розвитку та соціального інтелекту.

Привітали учасників форуму учениця 1-А класу Орлова Марія, яка емоційно прочитала вірш «Мой папа», учениця 2-А Окопна Софія виконала пісню «Папа и дочь». Надзвичайно зворушливо для батьків пролунала пісня «Берегите своих детей» у виконанні тріо старшокласників Борисенко Марії, Зіміної Таї та Довгаль Вікторії.

Була звернена увага присутніх на пріоритет батьківської ролі в сім’ї, про що йдеться в освітніх документах Європи. Зокрема, Європейська Хартія прав і обов’язків батьків (1992) стверджує, що «...батьки зобов’язані виховувати своїх дітей відповідальними за себе і все людство (п.1) ...»

Про розвиток комунікативної компетентності учнів, як актуальне завдання освітнього процесу школи і батьків, йшлося у виступі практичного психолога Голобокової О.М., яка відзначила, що умінню спілкуватись можна навчити. Були надані рекомендації батькам для різних категорій дітей.

У ході роботи форуму виникло бажання окремих батьків поділитись власним досвідом з даної теми. Відкритий мікрофон «Будемо спілкуватись» розпочав батько учня 9-В класу Шнайдрук В.В., який зауважив про значення уміння спілкуватись не тільки в повсякденному житті, а й у професійній діяльності. Волонтер Всеукраїнської громадської благодійної організації «АСЕТ» Тьо О.Ю. звернув увагу батьків на необхідність спілкування з дітьми на теми профілактики шкідливих звичок, насилля. Батько учня 4-Б класу Яковенко О.С. поділився власним досвідом виховання дітей та спілкування з сином.

Цікаву літературу з конструктивного спілкування порадила батькам завідуюча бібліотекою Нетреба Н.В.

З метою ефективного спілкування та формування соціальних навичок співпраці батьків та дітей був проведений брейн-ринг «Інтелектуальний турнір   кмітливих».   Команду   батьків   представляли   капітан   –      Шнайдрук В.В., члени команди – Сорокін А.В., Засядько О.М., Мельничук О.П. та Окопний В.Г. Команду учнів очолив – Засядько Матвій (учень 9-А класу), члени команди Царенко Євген (учень 9-А класу), Куковинець Ростислав (учень 9-А класу), Шнайдрук В’ячеслав (учень 9-В класу), Куковинець Олексій (учень 9-Бкласу).

Дана гра – приклад єднання двох поколінь. Неважливо, хто переміг, а важлива єдність думок, сердець, приємне хвилювання. Саме ці почуття об’єднують членів родини і роблять одним цілим.

Підвела підсумок роботи форуму директор Пилипенко Валентина Дмитрівна, яка наголосила: «Людську природу обдурити неможливо: без батьківського виховання не обійтися. Від батьків залежить емоційне щастя дітей.»

Усі присутні прийшли до висновку: за допомогою слова ми вчимо дітей справлятись зі своїми проблемами, вчимо співчувати, поводити себе в суспільстві, тим самим змінюватись на краще.

 

                                                      Мовчан В.П., соціальний педагог

 

Ім`я *:
Email *:
Код *: