КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

Інтелектуальний турнір для учнів 9 – 11 класів «Дивовижі України»

Пропонуємо відповісти на запитання турніру. Відповіді надсилайте на електронну адресу  oksana2872@ukr.net  обов’язково вказуючи, клас, ім’я та прізвище. Перші п’ять учнів, що дадуть всі правильні відповіді, отримають нагороду)))

  1. Невелика ділянка українського природного ландшафту  вкрита снігом впродовж цілого року. Назвіть максимально точне розташування цього місця.
  2. Через невелику глибину (в середньому 8 метрів) цей унікальний водний об'єкт певний час помилково вважали озером, незважаючи на те, що вже племена слов'ян називали його «Синім морем», а давні меоти «матірю морів». Про який водний об'єкт України йдеться?
  3. Гетьман Пилип Орлик увійшов до історії як автор однієї з найвизначніших правових пам'яток європейської та світової цивілізації. Про який правовий документ йдеться?
  4. Під час археологічних розкопок у Львові була знайдена дивовижна річ – 500-річна повністю вціліла шкаралупа гусячого яйця, прикрашена орнаментом. Чим, на думку істориків, є ця знахідка?
  5. Поміркуйте, яку яскраву представницю жіноцтва України – доньку історичного діяча європейського масштабу, можна назвати «найвидатнішою донькою» української історії загалом?
  6. Розмір цього українського музичного інструменту вражає, а протяжність його звуку сягає кількох кілометрів. Як називається цей інструмент?
  7. Ця архітектурна пам'ятка – один із найвідоміших символів Півдня України. Її каскадний образ, який складається з 192-х однакових елементів, настільки часто знімали в кіно, що пам'ятка має статус «Скарбу європейської кінокультури». Про яку пам'ятку йдеться?
  8. Видатний український хірург Микола Пирогов деякі операції змушений був проводити у найкоротший термін – всього впродовж кількох хвилин. Щоб збільшити тривалість хірургічного втручання, лікар винайшов спосіб знеболення, який активно застосовується в сучасній медицині. Про який винахід йдеться?
  9. Цей український спортсмен є одним із найбільш титулованих легкоатлетів світу, йому належить кілька десятків  світових рекордів, серед яких і рекорд, що залишається непобитим до сьогоднішнього дня. Про кого йдеться?
  10.  У 1994 році в норвезькому місті Ліллехаммер відбулися XVII Зимові Олімпійські Ігри. Поміркуйте, чому саме ці Ігри стали особливо знаковими для України?

 

Ім`я *:
Email *:
Код *: