КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

Наш земляк - Віктор Антонович Чабаненко

... Іноді доля буває до нас надто прихильна, даруючи радість спілкування з визначними особистостями. На жаль, час невблаганний, і про щасливі миті спілкування доводиться мовити вже у минулому часі…

Такою видатною особистістю був і наш співвітчизник Чабаненко Віктор Антонович (12.09.1937- 09.02.2014), який народився та жив у с. Єлизаветівці (Балківська сільська рада).

Український мовознавець, фольклорист, доктор філологічних наук, член Національної Спілки письменників України, почесний голова Запорізької обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. Мудрий вчитель, патріот своєї країни та надзвичайно порядна та добра людина.

9 березня в приміщенні Дніпрорудненської гімназії «Софія» в рамках декади слов’янської філології та вшанування пам’яті Чабаненка В.А. відбувся тематичний вечір «Наш земляк – Віктор Антонович Чабаненко», присвячений видатному українському мовознавцю. Вечір розпочала вчителька української мови та літератури Щербаха Л.М. словами митця з твору «У вічному двобої». Учні 9-А,Б та 6-А класів читали уривки з творів письменника, згадували його біографічне минуле. Бібліотекарі гімназії демонстрували презентацію про знаного вченого: «Собор душі моєї».

Публіцистику Віктора Чабаненка читаєш із захопленням, і в цьому немає нічого дивного. Адже автор не лише знаний і авторитетний учений, а й талановитий письменник. Про землю козаків пише з натхненням, тому героїко-романтична історія Великого Лугу у його творі «Савур-могила. Легенди та перекази Нижньої Наддніпрянщини» справляє на читачів величезне враження.

На тематичний вечір була запрошена Миргородська Олена – співробітник Балківського історико-краєзнавчого музею. Вона розповіла учням біографію мовознавця, продемонструвала його нагороди та грамоти, які зберігаються у музеї. Нагороди та власні речі Чабаненка Віктора Антоновича передали у Балківський музей його син та онук. Також діти змогли ознайомитися з творами письменника. До визначних робіт ученого можна віднести збірки легенд і переказів Нижньої Наддніпрянщини («Савур-могила», «Сестра орлів», «Січова скарбниця»), історико-топонімічний словник «Великий Луг Запорозький» та ще понад 600 видань, присвячених різним аспектам українського народознавства.

Світла пам’ять про Віктора Антоновича Чабаненка, відомого вченого і педагога, палкого патріота своєї країни, надзвичайно порядну, доброзичливу і працелюбну людину назавжди лишиться в серцях його рідних і близьких, колег та учнів, усіх, хто знав його, цінував, любив і поважав.

 

Бібліотекар гімназії «Софія»

Нетреба Наталія

  

 

Ім`я *:
Email *:
Код *: