КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

Просвітницька акція «Анти-СНІД»

З нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, гімназія «Софія» приєдналась до просвітницької акції «Анти-СНІД», мета якої акцентувати увагу на проблемі поширення ВІЛ-інфекції в Україні, підвищити рівень інформованості підлітків про небезпеку ВІЛ та про можливості попередження інфікування.

На сьогодні Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за перше півріччя 2017 року було зареєстровано більше 7490 нових випадків ВІЛ-інфекції (в тому числі серед дітей віком до 14 років – 1085). Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська й Одеська області. Запорізька область посідає 11 місце.

За даними кабінету «Довіра», у Василівському районі станом на листопад 2017 року на обліку перебуває 231 ВІЛ-інфікована людина, з них 105 – із захворюванням на СНІД. З міста Дніпрорудне протягом 2017 року на облік стали 11 осіб, що майже вдвічі менше в порівнянні з 2016-м роком.

СНІД - синдром набутого імунодефіциту - це остання стадія інфекційної хвороби, що має назву ВІЛ-інфекція. Збудником хвороби є вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ), який вражає клітини крові. Внаслідок дії ВІЛ відбувається глибоке ушкодження імунної системи, і людина стає беззахисною перед збудниками різних інфекцій. Хвороба розвивається повільно, протягом 8 – 12 років. На сьогодні СНІД залишається невиліковною хворобою.

Вірус передається:

• при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку статевих органів, прямої кишки чи ротової порожнини вірус проникає в організм статевого партнера;

• через кров, насамперед через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин, а також забруднений кров'ю, нестерильний медичний інструмент;

• дитині від ВІЛ-інфікованої матері - інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годуванні грудним молоком;

• не виключена можливість ураження ВІЛ при порушенні правил гігієни при голінні, манікюрі, татуюванні та деяких інших косметичних процедурах, які супроводжуються пошкодженням цілісності шкіри чи слизових оболонок з використанням нестерильних інструментів.

 

Підступність ВІЛ-інфекції полягає в тому, що після зараження людина може довгий час не відчувати ознак хвороби, вважати себе здоровою та водночас загрожувати хворобою іншим.

Хоча ВІЛ вражає весь організм, до цього часу не доведена можливість інфікування через піт, сечу, сльози, слину, оскільки кількість вірусних частинок у цих рідинах надзвичайно мала. Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Не треба боятись подати руку чи обійняти інфіковану або хвору людину, не страшні також дружні поцілунки, якщо на губах відсутні виразки чи, тріщинки. Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідування місць громадського користування - лазні, сауни, басейну, туалету, транспорту.

Інфікування можна виявити таким чином:

у відповідь на проникнення вірусу, в організмі людини через 1-3 місяці утворюються антитіла. Їх поява є свідченням ВІЛ-інфекції, а виявляються антитіла за допомогою дослідження крові. Обстеження на СНІД проводяться в "кабінетах довіри", де за бажанням це можна зробити анонімно. Всі відомості стосовно ВІЛ-інфікованої особи є конфіденційними.

Чи можна вберегти себе від СНІДу?

На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування. У зв'язку з цим, необхідно:

• вести здоровий спосіб життя;

• не вживати наркотичних речовин;

• уникати випадкових статевих контактів;

 

4 грудня у нашому освітньому закладі для учнів 8-11 класів було проведено виховні години, присвячені проблемі боротьби зі СНІДом, під час яких діти мали змогу поглибити свої знання про небезпечну хворобу та шляхи її попередження. Свої думки з цього питання учні висловили у листі «відкритої думки».

 

Ім`я *:
Email *:
Код *: