КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

Рольова гра «Молодіжний саміт ООН з питань зміни клімату»

20 лютого 2020 року КЗ «Дніпрорудненська гімназія «Софія»-ЗОШ I-III ст. №1» стала майданчиком рольової гри «Молодіжний саміт ООН з питань зміни клімату».

На саміті були присутні делегації  Австралії (9-В клас), Великобританії (9-А клас), Канади (10-Б клас), Китаю (10-В клас), Німеччини (9-Б клас) та США (10-А клас). Кожна делегація виступила з промовою, що стосується екологічного стану країни, проблем, пов’язаних із змінами клімату та шляхами їхнього вирішення. Мовами спілкування саміту стали англійська та українська. До складу команд входили дипломати, екологи, журналісти. Для ведення саміту було обрану голову та секретаря. Їхні ролі виконали відповідно Наталія Грицик (9-А клас) та Анна Кедровська (10-А клас).

Після висвітлення головних проблем екологічного стану країн-учасниць молодіжного саміту та шляхів їхнього вирішення, делегації перейшли до дебатів. Дебати показали гостроту суперечок щодо дотримання рішень Паризької екологічної угоди 2015 року, адже не всі країни готові понести мільярдні збитки заради скорочення викидів вуглецевих у повітряний простір планети. Екологічна експертна група підготувала проект резолюції саміту, який молодіжні делегації підтримали одноголосно.

Цікавим став діалог між командами-учасницями та гостями саміту:  директором нашого освітнього закладу: Пилипенко Валентиною Дмитрівною, заступниками директора: Ручкою Іриною Іванівною та Бачурською Тетяною Анатоліївною, які спонукали молодь до активної громадянської позиції не тільки в рольовій грі, але й у повсякденному житті, у тому числі й у нашому шкільному домі. Старшокласники відгукнулися на ці запити і показали свою готовність сприяти покращенню екологічного стану навколишнього середовища: освітнього закладу, рідного міста, власної домівки.

Пропонуємо до вашої уваги уривки матеріалів та фотографії, підготовлених представниками мас-медіа саміту.

Журналістка британської делегації Антонюк Марія (10-Аклас) у своєму репортажі розповіла про те, як Великобританія намагається зробити власний внесок у вирішення проблеми зміни клімату на планеті: «…застосування сучасних систем фільтрації викидів від фабрик та заводів. Застосування сучасних технологічних процесів і новітнього обладнання на промислових підприємствах. Також у планах до 2040 замінити весь автотранспорт на електротранспорт».

Журналіст Фісун Руслан (10-Б клас), як представник канадської делегації, у своїй статті про молодіжний саміт, зазначив: «Делегація Канади готова зробити власний внесок у висвітлення проблеми зміни клімату на планеті та у пошуках шляху щодо її розв’язання.

Для догляду за навколишнім середовищем та змінами клімату в Канаді створено федеральний департамент, який визначає проблеми охорони навколишньої природи. Кліматичні зміни виявляються у збільшенні кількості теплових хвиль та зменшенні холодних періодів, а також у таненні вічної мерзлоти…Канада підтримала всі пропозиції Паризької кліматичної угоди і готова їх дотримуватися. Молодіжний саміт показав готовність молоді долучитися до вирішення складних завдань, що постали перед світом у зв’язку з загрозливими змінами клімату на нашій планеті».

Що ж до рольової гри: «Молодіжний саміт ООН з питань зміни клімату», то вона показала здатність старшокласників нашого освітнього закладу не тільки до перевтілення у представників різних країн: дипломатів, екологів, журналістів, але й готовність до вирішення складних екологічних проблем сьогодні і в майбутньому, у своєму освітньому закладі та й у рідному місті.

                                                                                  Людмила АМІРЗЯНОВА

 

Ім`я *:
Email *:
Код *: