КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

Соборна Україна - вільна та незалежна!

Щороку 22 сiчня весь український народ iз вдячністю згадує тих героїв, якi боролися за об’єднання усiх нацiонально-демократичних сил українства, хто словом i багнетом намагався вiдродити незалежну Соборну Українську державу. Ідея всеукраїнської єдності формувалася ще з часiв Київської Русi, Галицько-Волинської держави, визвольної вiйни пiд супроводом Богдана Хмельницького, Гетьманщини.

Соборність України – одна з важливих тем історії України. Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою й неймовірно складною.

Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У слові «соборність» ми чуємо слово «собор». Ще великий український класик Олесь Гончар закликав: «Бережіть собори душ наших!».

Поняття «соборність» з’явилось у нашому науковому й політичному лексиконі порівняно недавно. Вона не є явищем лише суто українським. Це загальна, органічна ознака будь-якої нації – неодмінна умова її розвитку та процвітання. Вона означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету й незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави.

Ідея соборності стала загальнонаціональною мрією, невід’ємною частиною всіх українських визвольних програм наступного періоду. Величезні жертви, віддані на вівтар волі та незалежності, навчили українських патріотів всюди, куди б не закинула їх доля, бачити в своїх мріях і боротися за єдину соборну, вільну та незалежну Україну.

У січні 1918 року була проголошена Українська народна республіка (УНР), а на територіях, які входили до складу Австроугорської Імперії, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР).

У грудні 1918 року лідери двох новоутворених держав у місті Фастові підписали договір про маючу наступити злуку обох українських держав в одну державну одиницю. Цей договір був урочисто проголошений у м. Києві на Софійській площі 22 січня 1919 року як злука УНР і ЗУНР. Той день увійшов у історію як День соборності України.

У нашому навчальному закладі з 13.01.2017  по 25.01.2017 пройшли заходи, присвячені Дню Соборності України за участю 1-11-х класів.

Заходи до Дня Соборності України, проводились з метою виховання національної свідомості учнів і людської гідності, відродження паростків духовності, формування рис громадянина української держави, поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його значення, пробудження інтересу до поглибленого вивчення історії та культурних надбань українського народу, виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини.

Активну участь в організації заходів взяли вчителі історії Амірзянова Л.О., Староконь О.С., вчитель правознавства Амірзянов В.Н., бібліотекарі Мігаєш Р.В., Нетреба  Н.В., класні керівники 1-11-х класів:

Були проведені:

  • тематичні виховні години та години спілкування:

· «Ми – українці»

· «У нас одна Батьківщина – наша рідна Україна»

· «Ми всі – єдина сім’я»

· «Всі народи України живуть в злагоді та мирі»

· «Що я знаю про Україну?»

· «День Соборності України»

· «У нашій рідній Україні – ми всі український народ»

· «Соборність і злагода – умови процвітання України»

Натисни на фото, щоб збільшити його

  

 

  

  • інтелектуальні ігри:

· «Україна моя від А до Я»

· «Україна суверенна: від витоків до сьогодення»

 

  • літературні хвилинки про рідну Батьківщину:

· «Любіть Україну»

· «Єднаймося, українці»

 

Організована виставка дитячих малюнків:

· «Соборна, вільна, кольорова»

· «Моя сім’я, моя родина – це наша рідна Україна»

  

 

Оформлені тематичні книжкові виставки, експозиції, огляди художньо-публіцистичної, науково-популярної літератури:

  

· «День Соборності та Свободи України»

· «Подія, що пережила час»

Учні гімназії залучилися до міжнародного флешмобу «UnitedUkraine», присвяченого Дню Соборності України

  

 

Також учні відвідали  міський захід до Дня Соборності України, який підготували працівники культури.

 

Ім`я *:
Email *:
Код *: