КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" - ЗОШ I-III ступенів №1"


RSS

УВАГА! УВАГА! УВАГА!

На просторах мережі Інтернет ще в минулому році з'явилися дивні групи в соціальних мережах, що закликають підлітків взяти участь в так званих «квест-іграх». Правоохоронні органи помітили, що саме з проходженням етапів подібних віртуальних завдань зросла кількість самогубств в країні. Спочатку гра викликає великий інтерес у дитини і породжує великий азарт: «А чи зможу я? А що вийде? Що буде далі?". Спочатку потенційним жертвам пропонують виконати просте завдання: щось намалювати або нашкрябати на руці або іншій частині тіла.

Слід зазначити, що абсолютно всі завдання носять спочатку суїцидальний характер. Чому? Приступаючи до виконання завдання першого етапу, як правило, підлітку пропонується незначно пошкодити (зробити невелику подряпину) частину тіла. Притому перевага віддається переважно рукам. Зверніть увагу, що саме на руках дуже добре видно і близько до поверхні розташовані вени! Потім кожне завдання трохи ускладнюється, що викликає у дитини ще більший азарт. Зрештою, підліток доходить до фіналу, де необхідно покінчити з собою. На щастя, далеко не всі діти вирішуються звести рахунки з життям. Саме такі жертви змогли розкрити очі суспільству щодо ігор в соціальних мережах.

Кожне завдання ретельно продумується організаторами, які поступово намагаються психологічно натиснути на дитину. Зробити це неважко, адже часто діти грають в пізній час доби, коли свідомість наполовину дрімає, втомленими після денних навантажень.

Для того, аби вступити в такі групи, потрібно подати заявку та написати певний текст у себе на веб-сторінці. Якщо адміністрація групи затвердить кандидатуру, буде проведено психологічне вивчення особи та її готовності до самогубства через спілкування в приватному чаті. Наступне повідомлення буде із завданням (квестом), яке передбачає нанесення дитині власноруч каліцтв або заподіяння болю. Подібні «квести» в обов’язковому порядку знімаються на відео. На кожне завдання надається обмежений час. Якщо учасник не встигає його виконати, то його виключають з групи. Всього дається 50 завдань («квестів»). Коли адміністратор групи впевнений в тому, що неповнолітній готовий до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає в головній ролі. У ролику оговорюються усі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Єдиний вихід із усіх проблем, який озвучується в цьому «творі», - вчинити самогубство та зафіксувати момент смерті на камеру в режимі онлайн. Ці відеозаписи в подальшому продаються в глобальної комп'ютерної мережі Internet або в оверлейній мережі Darknet.

Психологи стверджують, що підбурювачі до самогубств через соціальні мережі таким чином втілюють свою «владу», свою «волю», яку просто фізично не можуть висловити в реальності через відсутність сили або сміливості. Також вони висувають гіпотезу про те, що такі особи є власниками великих комплексів неповноцінності або страждають психічними розладами.

В Інтернеті все частіше з'являється інформація про те, що подібні групи («Синій Кит», «Тихий Дом», «Зникни на 24 години», «Море китів», «Розбуди мене о 4:20» та ін.) Планують провести заходи, що викликають масовий суїцид. Фанати таких спільнот називають себе «китами», тому що ці тварини асоціюються у них зі свободою. Використання поняття «кити» («летючі кити»), можливо, пояснюється тим, що цей вид ссавців - один з небагатьох, представники якого добровільно можуть звести рахунки з життям. Як правило, на особистих веб-сторінках зображені відео або малюнки з літаючими китами.

 

Батькам необхідно в обов'язковому порядку відреагувати на дану інформацію. Зверніть увагу на ваше чадо: чи змінилися у нього настрій і поведінку, з чим це може бути пов'язано, як часто він проводить час за комп'ютером і чим він займається. Терміново варто бити тривогу, якщо дитина прагне виходити на прогулянки по ночах і на його тілі з'явилися подряпини, написи і інші садна. Можливо, варто звернутися до психологів, або в поліцію (якщо батьки не можуть самостійно акуратно впливати на дитину).

Єдиним вірним способом для вирішення даної проблеми є приділення батьком більшої уваги своїй дитині. Частіше бувайте з ним поруч, гуляйте, спілкуйтеся, проводите дозвілля разом, станьте для дітей кращим другом. На жаль, вплинути на створення і контроль подібних груп та знайти віртуального злочинця вельми важко.

Шановні батьки, звертаємося до Вас з проханням контролювати вільний час дитини, її інтереси, коло знайомих та друзів.

                                                          Керівництво Василівського відділу поліції

Дізнатися поради психолога та як захиститися від "Синього Кита" можна на сторінці психологічної служби або за посиланням: http://sofiya-dn.at.ua/index/psikhologichna_sluzhba/0-18

 

 

Ім`я *:
Email *:
Код *: